(this is not a free soil project we just host this online program)

THE EXPANDED NOTION OF PUBLIC ART

INTERNATIONAL SEMINAR

TUESDAY 8TH NOVEMBER 2005 / 9.30 - 17.30
FESTSALEN, THE ACADEMY OF FINE ARTS, COPENHAGEN

SUPERFLEX / SUZANNE LACY / KATYA SANDER /PETER CALLESEN / MARJETICA POTRC / LARS BANG LARSEN / JAKOB BOESKOV / CHRISTIAN JANKOWSKI / ANJA RAITHEL / BARBARA STEVENI / CREATIVE TIME (PETER ELEEY) / MODERATOR: SIMON SHEIKH

PROGRAM

Part 1
THE EXPANDED NOTION OF PUBLIC ART

The Internet, newspapers, TV and the streets mark an expanded
territory for public art. In response to this a ray of new expressions
and media are deployed by artists. What problems and possibilities
emerge from this in relation to the audience, artistic production and
negotiations of space?

09.30 Welcome / short introduction to the conference (5 min.)

09.35 Introduction by moderator Simon Sheikh (DK), curator/theorist (10 min.)

09.45 Superflex (DK), artist group (25 min.)

10.10 Suzanne Lacy (USA), artist/theorist (30 min.)

10.40 Questions to Superflex and Suzanne Lacy (10 min.)

10.50 Short break


Part 2
ARTISTIC STRATEGIES BEYOND THE WALLS

Why public space? What does contemporary art have to offer an
involuntary audience beyond the walls of museums and art institutions?
How does working in public spaces influence art practice and
strategies of today? Can artistic strategies be used as a tool for
realizing innovative thinking and changes? Is a different form of
sociality emerging?

11.00 Katya Sander (DK), artist (25 min.)

11.25 Peter Callesen (DK), artist, (20 min.)

11.45 Marjetica Potrc (SLO), artist (30 min.)

12.15 Questions to Katya Sander, Peter Callesen and Marjetica Potrc (10 min.)

12.25 Debate and discussion (15 min.)

12.40 LUNCH (50 min.)


Part 3
CREATING DEBATE AND REACTION

Contemporary art interferes with the public debate using strategies
such as interventions and activism, by addressing indirect or direct
political issues, or simply by creating images or counter images that
reflect contemporary culture. Reactions and debate evolving around
public art projects become both extensions and continuations of the
work in a direct exchange of emotions, values and beliefs. How do
artists engage in this interaction and extension? Can debate
orientated art create a more complex reflection in public spaces and
debates?

13.30 Lars Bang Larsen (DK), curator/critic (30 min.)

14.00 Jakob Boeskov (DK), artist (20 min.)

14.20 Christian Jankowski (D), artist (30 min.)

14.50 Questions to Lars Bang Larsen, Jacob Boeskov and Christian
Jankowski (10 min.)

15.00 Coffee break (20 min.)


Part 4
ORGANISATIONAL STRATEGIES FOR ART IN PUBLIC SPACES

In which way can ideal circumstances be established for art projects
in public spaces? What are the problems and possibilities in relation
to artistic production in the public sphere? How does one keep it
flexible, dynamic and innovative?

15.20 Anja Raithel (DK), curator (25 min.)

15.45 Barbara Steveni (UK), (Artist Placement Group) artist (25 min.)

16.10 Peter Eleey (US) curator, Creative Time (New York) (30 min.)

16.40 Questions to Anja Raithel, Barbara Steveni and Peter Eleey (10 min.)

16.50 General debate and discussion (40 min.)

17.30 END OF DAY


MORE INFO:

Christian Skovbjerg Jensen
Independent Curator
christian@skovbjerg.com
(+45) 6170 6049